Saturday, July 2, 2011

TIPS BERSAHABAT


Bukan senang untuk mencari sahabat apa lagi untuk memelihara persahabatan.Sahabat sang mahu bersama kita ketika di waktu susah dan senang. Lebih jauh dari itu sahabat yang sama-sama mendambakan keredhaan Allah.Tips di bawah mampu membuka ruang kepada kita untuk mencar sahabat sejati.

1. Pilih orang yang mempunyai minat yang sama seperti anda supaya anda mempunyai persamaan, tetapi jangan mengetepikan orang yang langsung tidak mempunyai persamaan dengan anda, bersikap terbuka baik untuk anda.
2. Ingatlah pada satu pedoman penting iaitu berlaku baik terhadap orang lain sebagaimana anda suka diperlakukan. Sekiranya anda menghormati orang lain, orang lain akan menghormati anda juga.
3. Sedarlah bahawa tiada siapa yang sempurna, setiap orang mempunyai sifat-sifat aneh dan kecacatan, dan menerima kecacatan antara satu sama lain adalah kunci persahabatan yang baik.
4. Hargai pendapat satu sama lain.
5. Sedarlah bahawa kawan yang rapat sekalipun tidak dapat bersama 24 jam. Bina minat-minat yang lain dan jangan cemburu apabila kawan anda mempunyai minat-minat yang lain juga.
6. Komunikasi sangat penting, kawan anda tidak boleh membaca fikiran anda. Sekiranya ada sesuatu yang menjejaskan persahabatan anda, beritahulah.
7. Jangan biarkan faktor luaran seperti tekanan (stress) menjejaskan persahabatan anda. Kawan yang baik akan membenarkan anda melepaskan perasaan kepada mereka, tetapi jangan hanya mempergunakan mereka untuk melepaskan perasaan, dan sebagai balasan anda sepatutnya bersedia untuk mendengar luahan perasaan mereka pula.
8. Belajar daripada satu sama lain.
9. Jangan mengata di belakang kawan anda.
10. Pilih kata-kata anda dengan bijaksana kerana anda tidak boleh menariknya kembali.
11. Jadikan Diri Anda lebih ringan untuk diangkat, maksudnya jadilah orang yang menyenangkan. Biasakan menjadi jenis orang yang di sukai orang dapat selalu diingat dan dibicarakan orang dalam hal positif.

12. Ambil inisiatif dalam membina persahabatan, Perkenalkan diri anda kepada orang lain pada setiap kesempatan. Pastikan anda mendapatkan nama orang bersangkutan dengan benar dan pastinya orang tersebut akan melakukan hal yang sama ke kita. Atau yang dapat membina lebih dekat kirimkan pesan pribadi kepada teman baru anda yang ingin anda kenal lebih baik.


13. Terima Perbedaan dan keterbatasan manusia. Jangan mengharapkan semua orang sempurna. Ingat, orang lain mempunyai hak untuk berbeda, dan jangan menjadi orang yang ingin mengubah sifat seseorang. Karena di dunia tidak ada orang yang sempurna.

14. Jadilah pendengar yan baik, temukan kwalitas tentang apa yang disukainya dan dikagumi pada diri orang yang anda dengarkan , bukan hal-hal yang tidak disukai. dan jangan biarkan orang membuat pikiran berprasangka tentang orang ketiga . berpikirlah positif terhadap orang lain dan dapatkan hasil yang positif memlalui percakapan tersebut.

15. Praktekan kemurahan hati dalam berbicara, jadilah orang yang sukses. Dorong orang lain untuk berbicara, biarkan dia berbicara tentang pandangan, opininya, prestasinya, dll

16. Praktekan kebaikan hati selalu , ini membuat orang lain merasa lebih baik, dan merasa kita juga lebih baik.

17. Jangan menyalahkan orang lain jika anda mengalami masalah bagaimana anda berpikir ketika anda kalah menetukan beberapa kekalahan itu berlangsung sebelum anda menang.
18.Fikirkanlah apa yang dapat kita berikan kepada sahabat bukan apa yang dapat kita perolehi dari persahabatan. Jangan bersahabat hanya demi memperoleh kesenangan, karena jika demikian, kita bukanlah sahabat sejati. Hargailah sahabatmu seperti kamu ingin dihargai

19.Sahabat sejati selalu saling mendorong supaya mereka bersama- sama dapat menjadi yang terbaik bukannya saling menjatuhkan. Ia turut berbahagia ketika sahabatnya dapat mencapai apa yang diinginkannya dan tidak merasa iri hati.

20. Bersedia memaafkan. Jangan biarkan rasa kecil hati berkembang menjadi kepahitan karena hal ini akan menghancurkan persahabatan yang ada. Maafkan kesalahanan yang dilakukan oleh sahabatmu ..

21.Jangan memandang kesalahan yang dibuatnya. Ini adalah suatu cara untuk menunjukkan betapa kita peduli terhadap dia. Jangan tinggalkan sahabatmu ketika dia berbuat kesalahan. Bersabarlah dan bimbing dia untuk berubah. Sadarilah bahwa tidak ada orang yang sempurna.

22.Jadilah sahabat yang sentiasa membantu dan tepatilah janji yang telah kamu ucapkan
.
23.Jangansukaa mengontrol sahabatmu. Bersahabat bukan berarti harus selalu bersama-sama. Memang akan sangat menyenangkan bila dapat selalu bersama dengan orang yang kita kasihi. Namun ingat, sahabat kita itu bukan monopoli kita sendiri karena ia juga mempunyai teman lain selain kita. Untuk itu jangan merasa dikhianati ketika temanmu bergaul dengan yang lain, sebaliknya usahakan kamu juga dapat bersahabat dengan mereka. Hal ini akan membuat kita dan sahabat kita lebih menghargai satu sama lain.

24.Selalu berada disaat senang maupun susah. Bergembiralah bersama mereka saat mereka sedang bergembira namun jangan ada hanya pada saat senang saja. Ketika sahabatmu sedang bersedih, berikan mereka perhatian. Yang paling diperlukan dari seorang sahabat adalah sepasang telinga yang peka dan yang mahu memahami perasaan mereka.
25. Menerima kekurangan sahabat kita. Jangan menuntut sahabat kita untuk bereaksi dengan cara yang sama seperti yang biasa kita lakukan. Hargailah dia apa adanya termasuk juga keputusan yang dia ambil yang mungkin tidak sesuai dengan kehendak kita.

26. Jangan jadi "Ember" (mulut bocor). Belajarlah untuk menjaga rahasia sahabatmu.

27. Jangan biarkan perbedaan pendapat menghancurkan persahabatanmu. Misalkan kamu sedang berbincang dengan sahabatmu dan waktu kamu mengemukakan pendapat yang menurut kamu benar ternyata ia tidak setuju. Bila itu terjadi, jangan terus berdebat yang hanya akan membuat kamu rugi. Elakkan hasrat untuk menang sendiri daripada persahabatanmu rosak karenanya.

28.Jika mempunyai sahabat yang berlawanan jantina. Jangan sampai jatuh cinta kepada sahabat . Sangat berbahaya jika bertepuk sebelah tangan.

No comments:

Post a Comment